Goudsbloem

Goudsbloem – Calendula Officinalis

Calendula officinalis, officinalis afgeleid van de Latijnse naam officinum (apotheek) geneeskrachtig, ook bekend als de Goudsbloem, is een zegen voor onze gezondheid. De goudsbloem is wondhelend, antiseptisch en ontstekingsremmend.  Ze heeft veel eigenschappen en in het bijzonder verbazingwekkende deugden voor de huid.

De goudsbloem is een eenjarige plant die 20 tot 50 cm hoog groeit met oranje of gele bloemen.

Ze bloeien van juni t/m oktober. In een mild klimaat bloeien ze het hele jaar door.

De gele en oranje bloemen trekken insecten, bijen en vlinders aan. De lichtgroene blaadjes hebben een sterke aromatische geur.

Men zegt dat als ’s ochtends de bloemen opengaan, het zeker een fraaie dag wordt.

In het algemeen is de goudsbloem gezond voor ons lichaam omdat het een groot herstellend vermogen heeft. Het werkt antiseptisch en ontstekingsremmend. Goudsbloem thee kan je drinken om maag- en darmkrampen te verlichten en helpt tegen zure reflux en maagzweren. Het stimuleert in het algemeen de werking van lever en gal.

Goudsbloem thee kan ook uitwendig gebruikt worden door kompressen hierin te drenken bij wondverzorging of als make-up reiniger.

Goudsbloem heeft voor de huid een zachte, antibacteriële werking en helpt tegen de jeuk.

Goudsbloemzalf is één van de bekendste crèmes die gebruikt wordt voor huidverzorging. Het heeft een helende werking bij wonden, brandwonden, eczeem en zonnebrand.

Goudsbloemen eten?

Ja, zeker! Zowel de blaadjes als de bloemen van goudsbloem zijn eetbaar. Goudsbloem wordt gebruikt als smaakmaker in slaatjes, in stoofpotjes, in vis- en vleessoepen of in omeletten. De bloemblaadjes hebben een scherpe, kruidige smaak.

De bloemblaadjes doet dienst als saffraan vervanger en geven een mooie kleur aan kaas, yoghurt, rijst, boter, cakes en zoete broden.